Медиация (с англ. «Mediation» — посредничество, примирение) — это структурированный и одновременно гибкий процесс, в котором нейтрального предвзятая сторона (медиатор) помогает конфликтующим сторонам
как можно лучше провести процесс переговоров и найти то решение, которое будет удовлетворять интересы каждой из этих сторон. При этом сам медиатор не имеет полномочий принимать какие-либо решения, его задача — качественное и профессиональное выстраивания процесса переговоров между партнерами по конфликту с целью поиска новых решения. К сожалению, конфликты являются неотъемлемой составляющей человеческой жизни. А потому уже много веков медиация развивается в мире как способ мирного разрешения и урегулирования конфликтов между людьми и сообществами, различными социальными группами. В современном африканском, китайском, японском обществах и в странах исламского мира, в отличие от западной культуры, примирительной внесудебные методы урегулирования споров являются первичными, тогда как суды считаются альтернативой по ним.
Как альтернативный процесс урегулирования споров, медиация развивается в Украине уже около 20 лет. Национальная ассоциация медиаторов Украины отмечает, что применение медиации является полезной для решения многих конфликтах, особенно тех, что чувствительные к сохранению отношений и рисков репутационных потерь (семейных, коммерческих, трудовых и т.д.). Медиация может быть применена независимо от того, находится ли дело в суде (досудебная, послесудебной, внесудебная медиация и медиация в процессе судебного рассмотрения спора)

Сейчас медиация, как эффективный способ альтернативного разрешения споров широко применяется в бизнес-среде, в семейных спорах, в социальной сфере, в IP и IT-сферах, в работе с общинами. Например, применение медиации в семейных конфликтах приводит к уменьшению количества решения конфликтов в суде до 60%.
Но когда речь идет не только о вопросах расторжения брака, раздела имущества, взыскания алиментов, определение места жительства ребенка, установление порядка участия каждого из родителей в воспитании ребенка, в которых медиация на сегодняшний день является самым действенным инструментом, то эта процедура способна помочь решить конфликты и между представителями разных поколений в семье (родители-дети-бабушки), вопросы наследования, процедуры установления опеки и усыновления, воспитания детей. Существует понятие «медиации в школах / детской медиации» — и это о том, как научить детей не агрессивно и бесконфликтно, без участия взрослых, то есть самостоятельно решать спорные ситуации, возникающие между ними в кругу сверстников и в социуме, как наладить это понимание и выстроить новую модель поведения детей для знакомства с миром взрослых.  Медиация учит выстраивать взаимоотношения и находить решения, опираясь на интересы, ценности, потребности, чувства человека, а не исходить лишь из его эмоциональных реакций, поведения, принципиальных позиций.

           Які ж саме переваги має медіація і чому вона є актуальнішою, ніж, наприклад, суд чи вирішення спорів в середині системи?
(будь-то сім’я, трудовий колектив, підприємство чи іша спільнота, соціальна група).

             Якщо говорити про переваги медіації перед, наприклад, судовим вирішенням спору, то це, перш за все, конфіденційність; по-друге, в процесі медіації ви можете враховувати безліч фактичних та правових аспектів та не обмежуватись лише предметом спору та предметом доказування (як це відбувається у суді); по-третє, якщо ви маєте на меті збереження стосунків (тривалих ділових, партнерських, особистих, сімейних, трудових, взагалі, людських), то медіація — єдиний ефективний спосіб, бо після суду сторони, як правило, стають ще більш ворогами, ніж були до цього, а ділові зв’язки завершуються, партнерство зникає. В бізнес-медіації ви можете досягнути економічно доцільних результатів; економія часу — через гнучкість процесу та вільний розподіл часу ведуть до більш швидкого прийняття рішення; заощадити кошти та уникнути витрат, необхідних на подолання опору з іншої сторони, що призведе до зростання продуктивності; ви уникнете репутаційних втрат та підвищите імідж підприємства, оскільки уникните розголосу та публічності конфлікту, інформації про вас та вашу компанію в судових реєстрах, реєстрах боржників, ЗМІ, тощо.

       Медіація, як процес, має свою структуру та принципи, що відрізняє її від процесу переговорів чи фасилітації, як ще одних форм посередництва. Так, перевагами медіаційного процесу є, перш за все, його конфіденційність: вся інформація, яку медіатор отримує в процесі проведення переговорів від обох сторін та від кожної сторони окремо, є конфіденційною та не підлягає розголошенню. Крім того, сторони можуть вирішити, що навіть їх участь у цій процедурі, її застосування до вирішення спірної ситуації, що між ними виникла, є конфіденційною. Сторони за власним узгодженням можуть вирішити питання яка саме інформація може підлягати розголосу (як по відношенню один до одного так і до загалу в цілому), а що так і залишається за дверима кімнати переговорів. Така безпечність досягається підписанням Угоди про конфіденційність або усною домовленістю учасників.

 Крім того, всі учасники процесу добровільно беруть участь у процесі медіації і на будь-якому етапі можуть прийняти рішення про вихід з процесу. Таке право має і сам медіатор.

            Важливою складовою процесу є те, що медіатор є нейтральною стороною, яка не має власної компетенції приймати рішення або генерувати варіанти різних рішень, медіатор, як посередник, не висловлює своїх уподобань, не є арбітром та суддею, а тому під час процесу він не виказує будь-яких оцінювальних суджень щодо жодної зі сторін та їх позицій, його завдання — рухатись між сторонами, бути перекладачем, передавачем та каталізатором, що сприяє ефективному пошуку найкращих рішень, враховуючи та виявляючи справжні інтереси кожної зі сторін, а також це сприяє виправленню уявленню учасників по “тупіковість” та безальтернативність спору.

            Медіатор, який відповідає за ведення та керує процесом медіаційних переговорів, за допомогою вправного використання відомих йому фахових інструментів та знань створює для сторін максимально продуктивний простір порозуміння для прийняття ними самостійно ефективних власних рішень, спрямованих на задоволення їхніх глибинних потреб та інтересів. Всі рішення, які приймають партнери по конфлікту в процесі переговорів, є їх власними та перевіряються медіатором лише за критерієм реальності їх  виконання та екологічності.

            Отже, в нашому гнучкому та швидкоплинному світі, коли ми витрачаємо багато часу на побудову та налагодження будь-яких стосунків та цінуємо свій спокій, в світі, який і без нашої участі наповнений конфліктами, суперечками та протистояннями, а суди, які виконують захисту функцію “справедливого” рефері здебільшого вже не встигають за змінами та потребами суспільства, швидкість прийняття ними рішень та розгляду справ є вкрай низькою через завантаженість судової системи, яку ми хибно сприймаємо як єдиний можливий спосіб довести свою правоту та захистити порушене право, настає ера альтернативних засобів захисту своїх інтересів, яка, серед інших переваг, має найважливіші: економія часу, гнучкість процесу, захист та збереження репутації, іміджу та взаємовідносин (особистих, бізнесових, тощо), конфіденційність, економічна доцільність.

       Кожен з нас має право обирати свій спосіб захисту власних інтересів! Медіація — один з них. Це альтернативний інструмент, з яким важливо познайомитись та хоча б раз спробувати застосувати в тій сфері свого життя чи професійної діяльності, що пов’язана з людьми та суперечками, конфліктами між ними. І навіть якщо мова йде про спір між підприємствами, то треба розуміти, що за інтересами будь-якого підприємства стоять інтереси людей — керівників, лідерів, власників бізнесу. Через це медіація отримує свій розвиток і в політичній сфері, у вирішенні конфліктів і непорозумінь між владою та громадами, і навіть у сфері захисту прав споживачів медіація набирає обертів. Людина-людина, людина-бізнес, бізнес-бізнес, людина (громадскість)-влада, влада-влада (може бути у вигляді різних політичних сил) — і це ще не вичерпний перелік тих взаємовідносин, в яких виникають конфлікти інтересів і де має своє ефективне застосування медіація.

Адвокат  Головченко А.В.